środa, 22 lutego 2017

Kilka słów o... brokułach


Dzisiaj trochę o tym, co zdrowe i smaczne, czyli DLACZEGO WARTO JEŚĆ BROKUŁY.

O tym, że są zdrowe (pojęcie względne, które wyjaśnię w innym wpisie) każdy wie, ale na co tak naprawdę działają?

1. POMAGAJĄ W OCHRONIE PRZED RAKIEM - zawierają antyoksydanty, które powstrzymują rozwój raka piersi, szyjki macicy i prostaty.

2. CHRONIĄ PRZED OBJADANIEM SIĘ - szklanka brokułów ma tyle białka, co szklanka ryżu lub kukurydzy, a zawiera o połowę mniej kalorii.

3. WZMACNIAJĄ SYSTEM IMMUNOLOGICZNY - brokuły mają spore ilości betakarotenu, cynku i selenu, które wzmacniają nasz system immunologiczny.

4. CHRONIĄ KOBIETY CIĘŻARNE - zawierają kwas foliowy, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu.

5. POMAGAJĄ CUKRZYKOM I ODCHUDZAJĄCYM SIĘ - zawierają dużą ilość błonnika, a niską cukrów, co pozwala na utrzymanie właściwego poziomu insuliny.

6. CHRONIĄ NASZE SERCE - luteina, witamina B6 i kwas foliowy pomagają w przeciwdziałaniu chorobom serca i wylewom.

7. CHRONIĄ ZDROWIE KOŚCI - brokuły zawierają więcej wapnia niż większość nabiału oraz witaminę K, która jest niezbędna jeżeli chcemy mieć mocne kości, chroni również przed osteoporozą.

8. REGULUJĄ CIŚNIENIE KRWI - zawierają dużo potasu, magnezu i wapnia, które pomagają w utrzymaniu właściwego ciśnienia krwi.

9. ZAPOBIEGAJĄ PRZEZIĘBIENIOM - witamina C zawarta w brokułach ma właściwości antyoksydacyjne i antyzapalne, co pomaga zwalczyć objawy przeziębienia i zapobiegać chorobie.

10. WZMACNIA MĘSKOŚĆ - redukuje u mężczyzn poziom estrogenu, powodując jednocześnie wzrost testosteronu.


Wartość odżywcza ugotowanych brokułów w 100 g

Wartość energetyczna - 35 kcal
Białko ogółem - 2,38 g
Tłuszcz - 0,41 g 
Węglowodany - 7,18 g
Błonnik - 3,3 g

Witaminy
Witamina C – 64,9 mg
Tiamina – 0,063 mg
Ryboflawina – 0,123 mg
Niacyna - 0,553 mg
Witamina B6  - 0,200 mg
Kwas foliowy -  108 μg
Witamina A – 1548 IU
Witamina K - 141,1 μg

Minerały
Wapń – 40 mg
Żelazo  - 0,67 mg
Magnez  - 21 mg
Fosfor - 67 mg
Potas  - 293 mg
Sód – 41 mg
Cynk  - 0,45 mg


A Wy lubicie brokuły? Z czym najczęściej je jecie? :)

Informacje przekazane w tym wpisie pochodzą ze strony www.poradnikzdrowie.pl oraz infografik znalezionych przeze mnie w internecie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz